Skype eller Skype For Business?

I dag skal jeg snakke om Skype For Business. Skype For Business er lidt lige som OneDrive For Business. Det er et produkt der har skiftet navn nogle gange de sidste 5 år. Først hed Communicator, eller Office Communicator. Så hed det Lync og nu hedder det Skype For Business. Jeg er lidt bange for at det er marketingsafdelingen i Microsoft der forsøger at blande nogle brandingnavne sammen for at se om det giver en mere genkendelig effekt. De har sikkert haft nogle fokusgrupper til at fortælle dem at det giver god mening. Desværre er min mening at det forvirrer mere end det gavner. Ligesom med Onedrive For Business, så har Skype For Business ikke ret meget med Skype at gøre. Og så alligevel lidt mere end først antaget. Jeg stiller dem lige op og sammenligner lidt.

Login på SkypeFB er det samme som dit Office 365 login. Har du ADFS sat op, ja så er dit Office365 login så det samme som dit AD-login, hvilket vil sige at når du er logget på din computer er du logget på Office365 og Skype FB.

Den åbenlyse fordel er selvfølgelig at med Skype For Business kan du snakke sammen med folk der “kun” er på almindelig Skype. Der er nogle begrænsninger når du krydser Business med almindelig skype. F.eks. har jeg oplevet en del problemer med at dele indhold på tværs af platformene. Og jeg har også oplevet en del problemer, hvis du skal lave en kald med f.eks. 3 brugere og den ene er almindelig skype. Så virke det ikke rigtig. Men normalt en-til-en samtaler, fungere rigtig fint på tværs af platformene. Det er også en ret ny ting, så jeg er sikker på at der er nogle krøller hist og her der skal rettes ud, før Microsoft får det til at være en problemfri oplevelse. Jeg vil sige at jeg bruger selv begge programmer, da jeg er tvunget til at bruge almindelig Skype nogle få gange om måneden. Men ellers så er min Skype Bor Business min primære kommunikationsplatform ud over telefon og e-mail.

Skype For Business snakker sammen med din Office 365 (Hvis man lige regner med at det er der du har den, man kan nemlig også får sin egen Skype For Business server og installere den lokalt og så få den til at snakke sammen med sin lokale Exchange og SharePoint). Sidespor.. Men den snakker sammen med din Office 365 på den måde at hvis du f.eks. har booket en masse ting i din outlook kalender, så læser SkypeFB din kalender og sætter automatisk din status herefter. Hvis du er i gang med at brose rundt på SharePoint og ser hvem der har uploadet et dokument, så kan du med det samme se deres status direkte i SharePoint og hvis du klikker på det rød/gul/grønne ikon, ud for deres navn, så kan du også se hvornår denne person er ledig eller hvornår personens næste møde er. Kort sagt den kigger også i kalenderen på den valgte person, inde fra SharePoint.

På den måde er Skype For Business integreret i Office 365, ved at den holder øje med alles kalendre og derefter angiver deres status, enten i skype eller på din kontaktliste.

Med SkypeFB kan du f.eks. også optage dine møder. Også video hvis du deler indhold. Så hvis du holder et møde, så kan du lige optage mødet og når det er færdigt, så kan du sende optagelsen til deltagerne. Skal du lave referater af møder, er det altid nemmere at se videoen efterfølgende for at være sikker på du har fanget alt korrekt, eller se efter om du har forstået det hele som det var ment.

Med SkypeFB kan du planlægge møder, direkte fra Outlook. Hvis du f.eks. planlægger et onlinemøde, så får du et virtuelt møderum, hvor du på forhånd kan uploade dokumenter og powerpoint, mødedeltagerne kan downloade. Når mødet starter, kan du have en lobby folk skal igennem, før de får adgang til mødet. Det kan være en rigtig god ting, hvis det er et offentligt møde, hvor du har lagt linket til mødedeltagelsen på dit website. Det kan også være det er et lukket møde og så du bare skal bruge det virtuelle møderum til at præsentere et produkt for nogle potentielle købere. Så er det rart at kunne uploade en powerpoint og derefter sætte den i gang på deltagernes skærm, og samtidig optage din præsentation, samt deltagernes spørgsmål. Så kan man meget nemmere evaluere efterfølglende.

Du kan selvfølgelig også tillade eller forbyde ekstern kontakt med din SkypeFB, så du kan have partnere, kunder osv. på din kontaktliste og de kan se din status. Du kan selv vælge om de skal have adgang til alle detaljer i din kalender, eller om de bare skal kunne se om du er optaget eller ledig. Når du åbner for ekstern kommunikation, kan du dog angive et eller flere domæner som skal blokeres. Det kan f.eks. være hvis du ikke er interesseret i at dine medarbejdere snakker eller bliver kontaktet af konkurrenten, eller andre domæner.

Skal du nu kontakte nogle personer der IKKE har SkypeFB eller almindelig skype, så har de den mulighed at når de modtager invitationen, så kan de bruge en webklient til at følge med i indholdet.

Har du mod på det og har en organisation der har behovet, så kan du koble SkypeFB sammen med en telefonservice, der tillader at man ringer ind til det enkelte SkypeFB møde. Så man på den måde kan deltage via telefon. Det er rigtig givtigt hvis man f.eks. allerede har en masse mødetelefoner sat op i sin organisation.

Ud over de her ting så er al kommunikation til og fra SkypeFB krypteret. P.T. er krypteringen 256 bit, hvilket skulle være rigeligt til at holde diverse medlyttere fra det du enten skriver, snakker eller deler.

Så indtil videre med Skype FB kan du:

 1. Integreret login
 2. Snakke med alle Skype brugere
 3. Bruge både Skype og SkypeFB på samme maskine
 4. Skifte status automatisk ud fra din Outlook kalender og se det i outlook, sharepoint og selvf. skype
 5. Optage dine møder
 6. Planlægge møder med materiale der kan downloades af deltagerne
 7. Låse SkypeFB af til udelukkende intern brug eller åbne for fri kommunikation, samtidig med at enkelte domæner blokeres
 8. Ringe ind til et møde
 9. Krypteret kommunikation i både tale, tekst og visuel, via TLS (Transport Layer Security) SHA-256.
 10. Del skrivebord og overtag styring af andres skrivebord (integreret supportfunktion)
 11. Gem din chathistorik automatisk i Outlook (dvs. din Exchange konto)

Hvor meget af disse ting kan du så med en almindelig Skype?

 1. Selvstændigt login der ikke hænger sammen med dit AD eller Office 365. Dvs. endnu et brugernavn og apssword der skal huskes.
 2. Du kan snakke med Skypebrugere og SkypeFB brugere
 3. Du kan ikke skifte status automatisk
 4. Du kan ikke se status i Outlook eller SharePoint
 5. Du kan optage dine samtaler men det kræver 3. parts programmer.
 6. Du kan ikke planlægge møder og du kan ikke have op til 250 deltagere i samme møde. Du kan dog have op til 25 på det samme kald.
 7. Du kan ikke låse dine medarbejderes kommunikation til kun at være intern eller til at blokere uønsket domæner
 8. Du kan ringe til en anden skypebruger fra din telefon, hvis de har SkypeOut. Men spørg mig ikke om det virker godt eller skidt. Har aldrig prøvet det.
 9. Kommunikationen er vist også krypteret men kun Skype til Skype og bruger AES 265 bit kryptering, ikke TLS. Jeg er ikke sikkerhedsekspert, men TLS, skulle være et lag dybere så det er selve forbindelsen der er krypteret og ikke kun indholdet ovenpå forbindelsen.

Har du Office 365, så er det blot et spørgsmål om at sætte din DNS rigtigt op og så installere Skype FB. Så får du en seriøs forretningsorienteret kommunikationsplatform. Men den skal bare lige sættes op.

Primært  er det SkypeFB (tidligere kaldet Lync) designet til kommunikation med andre SkypeFB klienter. Kommunikation og integreret “free/busy” information. Men sådan er det med alle online kommunikationsmidler. De er aldrig 100% stabile. Skype går ned, mobilnettet har ikke dækning overalt og wifi’en svigter. Det er alt sammen en del af vores teknologiske hverdag og den er ikke perfekt. Men den bliver bedre hele tiden. Og specielt online kommunikationsværktøjer som Skype og Skype for Business. Deres oppetider, lydkvalitet og funktionalitet bliver bedre og bedre. Og infrastrukturen der skal understøtte HD-lyd, billede og video bliver også mere og mere stabil.Vil du læse mere om Skype For Business og de enkelte planer så kan du finde et link til Microsofts side: https://products.office.com/en-us/skype-for-business/compare-plans

Er du interesseret i sikkerheden omkring SkypeFB så kan du læse mere her: https://technet.microsoft.com/en-us/library/skype-for-business-online-security-and-archiving.aspx
TLS: https://en.wikipedia.org/wiki/Transport_Layer_Security

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.