Overvejelser når du skal flytte i skyen – økonomi

Der er sket en masse siden sidste episode. Blandt andet er episode 26 blevet sprunget over. Det er ikke noget du skal bruge energi på at tænke for meget over. Det er en ren tællefejl fra min side.

Kort og godt så findes Fabrikken ikke længere. Kenneth og jeg er gået hver til sit og har startet hver vores egen virksomhed. Det er der som sådan ikke noget galt i. Jeg kommer til at savne vores gode sammenhold og de gode medarbejdere. Det er, uden tvivl, noget af det sværeste jeg har gjort i mit liv og det er uden tvivl noget jeg håber jeg aldrig kommer til at gøre igen.

Første lige kort om det nye ”Shifts” fra Microsoft. Microsoft Teams for firstline workers er I gang med at rulle ud.
Shifts er i bund og grund et værktøj til at lave vagtskemaplanlægning, som dine medarbejdere via Teams-appen kan få adgang til. Om det så er online, på pc eller mobil er underordnet. Det fede er at der er indbygget funktionalitet til at anmode om at bytte vagter som lederen så kan godkende. Jeg ser det som et rigtig godt værktøj til virksomheder der har behov for vagtplaner og har en medarbejderstyrke der er meget mobil.

Der er mange ting der skal overvejes og der er mange faktorer der skal tages op til overvejelse. Det der er fornuftigt og positivt for den ene virksomhed er negativt for den næste. Og selv på indersiden af virksomheden, kan den ene afdeling synes at det er en god ide, men den næste er stærk modstander.

Dog vil jeg sige. Er du en 1-5 mands virksomhed der er nystartet og ikke rigtig har noget system endnu, eller måske bare lige har en NAS-box… Så stop lige her… Bare stop.. Så kan du lige så se at komme rigtigt fra start med en Office 365 Business Premium eller E3 løsning. Slut… Der er ikke så meget at snakke om. Med mindre din nystartede virksomhed lægger ud med at arbejde med militære hemmeligheder og andet data der er så fortroligt at det skal være 100% off-grid. Men så starter du nok heller ikke med en NAS-boks i kælderen.

Første punkt der skal op til debat: Økonomi

Lad os bare erkende at økonomi spiller en meget stor rolle I beslutningen om du skal I skyen eller ej. Og jeg vil da også mene at I mange tilfælde er det en no-brainer for små og mellemstore virksomheder. Jeg har da og selv en Office 365 E3 selv om jeg kun er mig selv… Det er måske også lidt overkill, Jeg kunne have nøjes med en Business Premium. Men pointen er at jeg kan som et en-mands firma have en professionel Exchange-løsning, en professionel Skype–Business løsning og en spitny SharePoint løsning, med et 5 TB onedrive, og så lige en Office Pro plus pakke jeg kan installere på 5 Pc’er og 5 mobilenheder. Og så er der alle de andre Apps jeg kan gøre brug af… Det hele koster kr. 234,- om måneden eller kr. 1.758,- om året. Det vil tage mange…. Mange år før økonomien ved at have on-prem for alt det vil kunne betale sig for mig.

Men når nu du f.eks. har en virksomhed på 150 mand og du har etableret Exchange, Skype og SharePoint.. Så er det et helt andet regnestykke. Min erfaring er bare at det ikke altid er så ligetil en beregning som mange gør det til.

Økonomisk, vil der blive flyttet en del ressourcer fra drift til licenser til Microsoft og modeller som den herunder bliver flittigt brugt. Den mangler dog den del i Cloud Computing der handler kom administration og koordinering med Microsoft, samt udvikling og vedligehold af kode. Da opdateringer til SharePoint online ikke kan fravælges eller testes, vil der være vedligehold af kode fra tid til anden.

Der er 5 punkter du skal tænke med ind når du skal beregne økonomien

  1.  Alle kan sammenligne Licensomkostninger og harware. Men hvad med den total omkostning. Det der I konsulentsprog hedder TCO? (Total Cost of Ownership)
  2.  Hvad koster en times nedetid for din forretning? Hvis du har 150 mand der ikke kan arbejde I en time, så har du lige miste en måneds arbejde for en person. Ikke bare lønudgifter men også mistet indtægt som den medarbejder ikke har kunne give virksomheden I en måned.
  3. 5-års reglen for Hardware. Ofte glemmer man at medregne omkostningerne ved at skulle skifte hardware hvert 5. år. Fordi det er lidt langt ude I fremtiden.
  4. Båndbredde… Det er din bedste ven eller værste fjende. Ofte ender mange virksomheder med at tage pengene fra besparelsen ved Office365 og så putte de penge I en optimeret infrastruktur, herunder båndbredde. Og skal du øge din båndbredde, så skal du igen ud og beregne det ind I din TCO. Men hvordan hastighed kommer ind i billedet kan du høre mere om i næste episode, hvor jeg snakker om drift, herunder hastighed og hvordan den kan optimeres.
  5. Udgifter til strøm… Det er en ting. Servere bruger og koster strøm… Ofte mere end du lige tror.

Links nævnt i denne episode

Anbefal og like

Er du glad for podcasten og vil du gerne give et like. Så ville 30 sekunder af din tid betyde alverden for det videre arbejde. Jeg vil nemlig gerne have dig til at bedømme vores podcast inde på iTunes. Det er med til at give en bedre placering i iTunes søgemaskinen og det giver bare en fornyet energi til at producere flere podcasts.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.